1. Üniversite Hakkinda:
Almanya nin NRW eyaletinde yer alan RU Bochum, yaklasik 43 000 kayitli ögrencisiyle Almanya nin en büyük 10 üniversitesi arasinda yer alir. Yaklasik olarak 3000 civarinda yabanci ögrenci de bu üniversitede egitim aliyor.
1962 yilinda kurulan üniversitenin kampüsü, Bochum sehrinde tek bir alan üzerine kurulmustur ve Almanya da tipik kampüs hayatinin yasandigi nadir üniversitelerden biridir. Bochum tren istasyonundan(Bochum HBF), kampüse ulasim metro ile 8-10 dakikada saglanir.
Sehir olarak Bochum, üniversiteye de ismini veren Ruhr bölgesinin tam merkezindedir. Dortmund ve Essen gibi diger üniversite sehirlerine de oldukca yakindir. 360 000 nüfuslu Bochum sehrinde yaklasik 50 bin yabanci yasamaktadir. Bunlarin da yaklasik 10 bini Türkiye´ den gelmektedir.
Bochum üniversitesinde toplam 184 farkli bölümde egitim veriliyor. Egitim verilen bütün bölümlerin listesi:
2. Üniversite Basvuru:
Ruhr Uni Bochum da bütün basvurular direkt üniversiteye yapiliyor. Basvuru tarihleri yüksek lisans ve lisans bölümleri icin ayni:
Yaz dönemi icin son basvuru tarihi 15 ocak
Kis dönemi icin son basvuru tarihi 15 temmuz
Ruhr Uni Bochum da bir cok yüksek lisans bölümünde ingilizce egitim de veriliyor. Ingilizce egitim verilen bölümlerin listesini asagidaki linkte bulabilirsiniz:
http://studienangebot.ruhr-uni-bochum.de/de/uebersicht?field_sg_unterrichtssprache_value%5B2%5D=2
Üniversite kendi bünyesinde A1 seviyesinden itibaren hazirlik kursu sunuyor. Kurs, %100 üniversiteye bagli olmadigi icin kurs sonunda DSH sinavina RU Bochum da giremiyorsunuz. Üniversite hazirlik kurslari TestDaF sinavina hazirliyor. A1 den B2 seviyesine kadar her kur yaklasik 10 hafta sürüyor ve fiyati 500 Euro. B2 kursunu bitirdikten sonra TestDaF hazirlik kursuna basliyorsunuz. TestDaF hazirlik kurslari yaklasik 6 hafta sürüyor ve fiyati 230 Euro. Ayrica bu kursta hazirlik egitimi alirken yine üniversiteye hazirlik ögrencisi olarak kayit yaptirabiliyorsunuz ve bir semester icin yaklasik 330 euro ödeyerek ögrenci karti (NRW Ticket) alabiliyorsunuz. Bu kartla, üniversite kütüphanelerinden istediginiz kadar kitap kiralayabiliyor, NRW eyaleti icerisinde bütün toplu tasima araclarindan faydalanabiliyor ve yine üniversite yemekhanelerinde (Mensa) uygun fiyata yemek yiyebiliyorsunuz.
3. Barinma:
RU Bochum un kendine ait cok fazla yurt binasina sahip olmasina ragmen, kalacak yer bulma acisindan en problemli sehirlerden birisidir Bochum. Üniversite yurtlarina basvuru yaptiktan sonra yaklasik 1 yila yakin bekleme süresi var. Yurt basvurularini asagidaki linkten yapiyorsunuz:
https://www.akafoe.de/wohnen/online-bewerbung
Yukarda belirttigimiz gibi üniversite yurtlarinda kalacak yer bulmak cok zor oldugu icin, internet üzerinden normal ev ve WG ilanlari disinda yine asagidaki linkte RU Bochum da egitim gören ögrenciler icin yayinlanan ev ilanlarini da degerlendirebilirsiniz.
https://asta-bochum.de/b%C3%B6rsen/wohnungsb%C3%B6rse/
Bochum da yine 5 tane özel yurt da var. Bunlarin listesi:
http://www.wohnheime-bochum.de/
http://www.studentenhaus.net/hattinger-77/
https://www.thga.de/studium/leben/wohnheim/
https://www.nidostudent.de/standort/river-studios/
Ayrica Bochum üniversitesinde okuyan Deutschstudent üyelerinin Facebook sayfasindan da üniversite hakkindaki gelismeleri takip edebilirsiniz:
https://www.facebook.com/groups/347062458725117/?fref=ts
Bochum Üniversitesi ile ilgili sorularinizi forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:
http://community.deutschstudent.com/
Güncelleme Tarihi: Ocak 2020