Üniversitelerde her yil bölümlere Türkiye de oldugu gibi belli sayida ögrenci alinir.. Sayet basvuru yapan ögrenci sayisi , ayirilan kontenjana göre cok fazlaysa ögrencilerin lise notlari göz önüne alinarak bekleme listesi olusturulur.. Bu bölümlerin , not ortalamaya göre olusturdugu sisteme NC ( Numerus Clausus ) denir.

NC ortalamasinin Almanya da en yüksek oldugu bölümler TIP, Dis hekimligi ve eczacilik bölümlerindedir.

Almanya daki temel not sistemi, Türkiye dekinin tam tersi seklindedir. Almanya da en yüksek not 1 iken, en düsük not ise 4.

Örnegin bir üniversitede makina mühendisligi icin 200 ögrenci alinacaksa ve basvurusu sayisi 200 e ulasmazsa o zaman basvuru yapan bütün ögrenciler kabul edilir ve bu tür bölümlere “NC-frei” nedir.

NC sistemi ise AB disindan gelen ögrenciler icin farkli bir sekilde calisir. Örnekle aciklayacak olursak: Köln Üniversitesi TIP bölümü yilda 300 ögrenci alir. Bu 300 kisilik toplam kontenjanin %5-8 lik bir bölümü yabanci ögrencilere ayrilir bu da yaklasik olarak 6-10 yabanci ögrenci alimina denk gelir. NC sistemi ise diger ögrenciler disinda, yabanci ögrenciler icin ayri bir kümede yürütülür. Örnegin bu toplam 300 kisilik kontenjana 500 alman ve diger AB ülkelerinin ögrencilerinin ve toplam 50 yabanci ögrencinin basvuru yaptigini düsünelim. 500 ögrenci icin baska bir kümede, 50 yabanci ögrenci baska bir kümede NC sistemi isler. 50 yabanci ögrencinin ülkelerinde aldigi not ortalamasi ilk olarak alman sistemine cevrilir ve alman  not sistemine göre cevrilen notlara göre en yüksek not ortalamaya sahip 6 ögrenci kabul alir, diger 44 ögrenci ise red alir.

Yabanci ögrencilerin not ortalamasini alman sistemine cevirmek icin Bayerische Formel dedikleri bir formül kullanilir. Formül ise oldukca basittir:

(Nmax-Nd) / (Nmax – Nmin) X 3 + 1

Nmax: Alinabilecek en yüksek puan

Nmin: Gecebilmek icin alinan en düsük puan

Nd: Kendi notunuz

Lise bitirip direk olarak lisans basvurusu yapacak ögrencilerin sadece LYS yerlesme puanlari dikkate alinir.

Yukardaki formüle göre:

Nmax = 560

Nmin = 180

Nd = LYS yerlesme puanunizi yazip Alman sistemine göre not ortalamanizi hesaplayabilirsiniz.

Eger lisans egitimine Türkiye de devam ederken, lisans tamamlama icin basvuru yapiyorsaniz, sadece LYS yerlestirme puaniniz göz önünde bulundurulur. Daha önceki sistemde en azindan ilk 2 yilini tamamlayan ögrencilerde %50 ortalama LYS puanindan ve %50 ortalama ise o 4.döneme kadar alinan not ortalamasindan hesap edilirdi.  Yeni sisteme göre ise ögrenci adayi Türkiye de 7. dönemde bile olsa artik Türkiye de üniversitede o döneme kadar alinan notlarin hic bir önemi yok NC notu hesaplanirken. Sadece yine LYS puanina bakilacak.  

Fakat Almanya da hazirlik egitimini bitirip, üniversiteye lisans egitimine baslarken ders saydirabiliyorsunuz ve o zaman Türkiye de aldiginiz puanlar ve ders kredileri oldukca önemli olacak. Lisans tamamlama ve ders saydirma ile ilgili ayrintili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

https://www.deutschstudent.com/portfolio-items/almanya-da-lisans-tamamlama/

MYO veya lisans mezunlarinda ise sadece bitirme notu dikkate alinir. Yukardaki Bayerische Formel e göre:

Nmax: 4

Nmin: 2

Nd: Bitirme notunuz(GPA)

Yazarak alman sistemine göre not ortalamanizi ögrenebilirsiniz.

Yüksek lisans bölümlerinin bir cogunda belirli bir NC not sistemi islemez. O yüzden lisans bölümlerindeki gibi kesin bir NC degeri yoktur. Yüksek lisans basvurusunda etkin olan faktörler: Lisans bitirme notu, bazi bölümlerde yetenek sinavi, staj belgeleri ve motivasyon mektubudur. Ayrica yüksek lisans bölümleri belirli bir agirlikli alanda egitim verirler ve ögrencinin lisans derslerinde özellikle kendi egitim verdikleri alana göre ders alip almadiklarina dikkat ederler. Örnegin Endüstri mühendisligi yüksek lisans bölümleri makina mühendisligi veya management agirlikli alani olarak ikiye ayrilir(daha farkli agirlik alanlari da var, sadece örnek olarak veriyoruz). Makina mühendisligi üzerine agirlik olarak egitim veren Endüstri mühendisligi bölümü, yüksek lisans basvurusu yapan ögrencinin öncelikle sayisal dersler not ortalamasina ve kredi sayisina göre degerlendirme yapar. Management agirlikli egitim veren üniversiteler icin de öncelikli kistas isletme derslerinin not ortalamasi ve kredi sayisidir. Bu sebeple yüksek lisans bölümleri icin belirli bir NC notu yoktur.

Özellikle lisans(Bachelor ve Staatsexamen) bölümlerine basvuru yapacak ögrenciler ortalama puanini TestAS sinavi ile oldukca yukari cekebilirler. TestAS sinavi ile ilgili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

https://www.deutschstudent.com/portfolio-items/testas-sinavi/

Asagida ise bir kac üniversite ve bölümden NC ortalamalari verilmistir. Fakat yukarda bahsettigimiz, yabanci ögrenciler icin uygulanan NC sistemine göre direk olarak asagidaki puanlari referans olarak almanizi tavsiye etmem. Sadece asagi yukari hangi degerlerde ortalamalar geziyor fikir edinebilirsiniz. Bilhassa en cok sorulan sorulardan biri olan „Su üniversitede su bölüme girebilmek icin LYS den kac puan almaliyim“ sorusuna bu yüzden kesin bir cevap vermek cok zordur. Ayrica asagidaki NC ortalamari da her yil degismektedir.Ayrica NC degerinin cok yüksek olmasi, illaki o bölümün o üniversitede Almanya genelinde en iyisi anlamina da gelmez.

* Asagidaki NC degerleri 2017 / 18 kis dönemine aittir. En son bu listeyi 2013 yilinda güncellemistik ve 2017 verileri ile karsilastirdigimizda özellikle TIP ve makina mühendisligi ortalamarinda ciddi bir yükselme gözükürken, Endüstri mühendisligi ve Isletme bölümlerinde NC notlarinin düstügünü gözlemledik.

Makina Mühendisligi:

FH Aachen: 3.0

TU Berlin: 2.1

RU Bochum: 2.0

Uni Erlangen-Nürnberg: 2.0

HTW Berlin: 2.0

Psikoloji

Bamberg: 1.4

FU Berlin: 1.0

HU Berlin: 1.1

Bielefeld: 1.1

TU Chemnitz: 1.2

Uni Magdeburg: 1.5

Uni Wuppertal: 1.5

Hukuk:

FU Berlin: 1.6

Bremen: 2.5

Münster: 1.8

HU Berlin: 1.6

Düsseldorf: 1.3

Uni Hamburg: 2.1

Uni Bonn: 1.9

Frankfurt: 2.3

Informatik:

FH Aachen: 3.3

FU Berlin: 1.5

Uni Münster: 2.4

Uni Hamburg: 2.5

Isletme:

FU Berlin: 1.5

Bremen: 2.2

Düsseldorf: 1.7

Uni Frankfurt: 1.3

Münster: 2.1

Elektrik-Elektronik Mühendisligi:

FH Augsburg: 3.3

HTW Berlin: 1.7

FH Kiel: 2.0

HS Bonn Rhein Sieg: 3.0

TIP:

Heidelberg: 1.0

Berlin Charite: 1.0

Köln: 1.2

Düsseldorf: 1.2

Uni Ulm: 1.1

Gießen: 1.4

Endüstri Mühendisligi:

RWTH Aachen: 1.4

TU Berlin: 1.8

Bremen: 2.1

TU Dortmund: 3.2

Duisburg-Essen: 3.0

Uni Hamburg: 2.0

NC ile ilgili sorularinizi forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/

Yine Youtube Kanalimizda puan cevirme islemini anlattigimiz sunumu da izleyebilirsiniz: