Almanya Studienkolleg Egitimi
Almanya daki üniversiteler yurt disindan gelen her ögrencinin lise egitimini direk tanimaz ve taninmayan lise diplomalari icin Studienkolleg denilen hazirlik egitimini sarti koyar. Genel olarak Türkiye den gelen ögrenciler diger AB ülkelerine göre daha sansli olmasina ragmen yine bazi durumlarda Türkiye den gelen ögrencilerin de Studienkolleg yapma durumlari olabiliyor.
Asagida tek tek madde olarak hangi durumlarda hangi ögrencinin Studienkolleg yapma zorunlulugu oldugu veya direk egitim sartini sagladigi durumlar belirtilmistir.
1- 3 Senelik Düz Lise + 4 Yillik lisans bölümü kazandi belgesi = Studienkolleg
2- 3 Senelik Düz Lise + 4 yillik lisans kazandi belgesi + en az 1 yillik lisans egitimi = Studienkolleg gerekmiyor.
3- 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO kazandi Belgesi = Almanya da Studienkolleg de dahil hic egitim hakki yok.
4- 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO kazandi belgesi + 1 Yil MYO Egitimi = Studienkolleg
5- 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO kazandi belgesi + Önlisans Diplomasi = Direk Üniversite
6- 4 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 4 Yillik bir bölüm icin Üniversite Yerlestirme Belgesi = Direk Üniversite
7- 4 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO Kazandi Belgesi = Studienkolleg dahi yapamaz, 1 Yil MYO derslerini verirse Studienkolleg.
8- 4 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO Kazandi Belgesi + Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite
9- MESLEK LISELERI ( 3 veya 4 Yillik ) + 4 Yillik Lisans Bölümü Kazandi Belgesi = Studienkolleg, en az 1 yil okurlarsa direk Üniversite.
10 – Meslek Lisesi Mezunlari + 2 Yillik Ön Lisans Bölümü Kazandi Belgesi , hic okumamislarsa Studienkolleg de yapamazlar,1 yil okurlarsa Studienkolleg, Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite
11- 3 veya 4 Yillik Normal Lise + Acik Ögretim Fakültesi(AÖF ) 4 Yillik Lisans Kazandi Belgesi = Hic okumadilarsa Studienkolleg de yapamazlar, 1 yil üniversite = Studienkolleg , 2 Yil üniversite egitimi = Direkt Üniversite.
- Acik lise mezunlarinin durumu 2019 yilinda degistirildi. Eskiden acik lise bitiren ögrenciler meslek lisesi mezunlari ile denk görülürdü, yani 4 yillik bir bölüm kazandiginizda Studienkolleg yapmaniz gerekiyordu. Fakat 2019 dan bu yana üniversiteler acik lise bitirenlerin denklik durumunu genel kurallara göre degil, direkt kendileri belirliyorlar.
- Yukarda belirttigimiz 1 yil veya 2 yil üniversite okuma sartlarinda ögrenci ilk 1 yil veya 2 yil bütün dersleri vermis olmasi gerekiyor. Yani 1 senelik üniversite egitimi istendiginde en az 60 ECTS vermis olmaniz gerekiyor.
Studienkolleg egitimi ise Almanya da almak istediginiz bölüme göre 5 farkli alana ayriliyor. Türkiye de hangi bölümü kazandiysaniz Studienkolleg yapmaniz gerekiyorsa o alanda Studienkolleg yapiyorsunuz. Örnegin mühendislik kazanan ve Studienkolleg yapmasi gereken bir ögrenci sadece T-kursu yapabilir.
1- T – Kurs ( technischer Kurs ): Sayisal bölüm okuyacak olanlar icin acilmis olan kurslardir. Ders olarak Matematik, Kimya, Fizik,Informatik, Almanca ve hatta bazi Üniversitelerde Ingilizce de dersi verilir. Bu kursu yapacaklar örnegin asagidaki bölümlerde okuyabilirler :
Architektur Wirtschaftsinformatik Chemie
Bauingenieurwesen Informatik Lebensmitteltechnologie
Verfahrenstechnik Mathematik Metallurgie
Elektrotechnik Statistik Geologie
Maschinenbau Physik Lebensmitteltechnologie
Schiffstechnik Vermessungswesen Geographie
Landespflege Ton- und Bildtechnik Werkstofftechnik
Verfahrenstechnik Chemieingenieurwesen Fotoingenieurwesen
Versorgungstechnik Textil- und Druckereitechnik
Produktionstechnik Bekleidungstechnik Umwelttechnik
Mineralogie Meteorologie
2. M – Kurs (medinizischer Kurs): Biyoloji veya TIP bölümlerinde okuyanlar icin acilmis olan kurstur. Matematik,Biyoloji,Almanca,Fizik,Kimya, Informatik ve bazi Üniversitelerde Ingilizce dersi de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümleri okuyabilir :Medizin Biologie Ernährungswissenschaften
Zahnmedizin Mikrobiologie Agrarwissenschaften
Veterinärmedizin Biochemie Sport
Psychologie Pharmazie
3. W – Kurs (wirtschaftswissenschaftlicher Kurs): Genelde Ekonomi alanindaki bölümleri kapsar. Matematik, Ekonomi, Sosyal Bilimler ,Almanca ve bazi Üniversitelerde Informatik, Ingilizce ve Siyasal Bilimler dersi de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümlerden okuyabilir :Wirtschaftswissenschaften Sozialwissenschaften Raumplanung
Wirtschaftsinformatik Soziologie Geographie
Betriebswirtschaftslehre Sozialpädagogik Sozialarbeit
Volkswirtschaftslehre Politikwissenschaften Tourismus
Haushaltswissenschaften Rechtswissenschaften Versicherungswesen
Hauswirtschaftswissenschaften
4. G – Kurs (Geistes -/gesellschaftswissenschaftlicher Kurs): Yetenek iceren bölümler, örnegin ressam, Müzik, Opera gibi bölümler icin acilmis olan kurstur. Ders olarak; Tarih, Edebiyat,Almanca ,Sosyal Bilgiler ve bazi Üniversitelerde ayrica Latince ve Ingilizce dersleri de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümleri okuyabilir :Germanistik Rechtswissenschaften Theologie
Literaturwissenschaften Kunst / Design Archäologie
Geschichtswissenschaften Kunsterziehung Restaurierung
Politikwissenschaften Kunstgeschichte Ethnologie
Pädagogik Publizistik Journalismus
Philosophie Musikwissenschaften Theaterwissenschaften
Psychologie Musik Produkt-Design
5 . S – Kurs (sprachlicher Kurs) : Dil Bilimleri icin acilmis kurstur. Ders olarak okutulan bölümler : Almanca, Ingilizce , Sosyal Bilimler ve Tarih. Okunabilecek Bölümler :
Moderne Fremdsprachen Theologie Übersetzen/Dolmetschen
Klassische Philologie Islamwissenschaften
Rechtswissenschaften
Studienkolleg e Giris: STK girebilmeniz icin ilk olarak gerekli dil sartini saglayip direk olarak Üniversitelere basvuru yaparsiniz. Studienkolleg yapanlar, normal Üniversite harc ücretlerini veya Üniversite tarafindan belirlenen bir ücret öderler. Ayrica bir kac eyalette STK larin kaldirildigini ve hangi eyaletlerde hangi üniversitelerde STK egitimi verildigini asagida listeleyecegiz.
STK ya genel olarak sifir Almanca ile giremezsiniz. STK ya giris icin en az B1 veya B2 seviyesinde almanca bildiginizi gösteren sertifika gerekmektedir.
Basvuru icin gerekli dil sartini sagladiktan sonra ise STK ya giris icin pek de zor olmayan bir sinavi ( Aufnahmeprüfung ) gecmek zorundasiniz. Bir cok üniversite bu sinavi sadece almanca bölümünde yapar ve bazi üniversiteler hem almanca hem de matematik bölümlerinde yapar. Fakat sinav zor olmasa da, cok sayida ögrenci sinava girdigi icin sinavi kazanmaniz icin almancanizin cok iyi olmasi gerekiyor.
STK lar üniversitelerde genelde Mart / Nisan ya da Eylül / Ekim aylarinda baslarlar. Cogu üniversitelerde Stk egitimi 2 semester sürer, bazilarinda ise artik 1 semestere düsmüstür. STK egitimi sonunda aldiginiz bütün derslerden sinava girersiniz. Sinavin adina Feststellungsprüfung (FSP) denir ve bu sinav sonrasi alacaginiz sertifika alman lise diplomasina (Abiturzeugnis) denktir. FSP den alacaginiz nota göre üniversitelere basvuru yaparsiniz.
STK nin avantajlari ve dezavantajlarina gelince, yukarda da belirtildigi gibi bir üniversitede STK ya girmek biraz zordur. Ayrica bir cok üniversite basvuru icin B1 seviyesinde almanca istemesine ragmen aslinda STK giris sinavini(Aufnahmeprüfung) gecebilmek icin C1 seviyesinde almanca bilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden STK yapmak zorunda olan ögrencilerin mutlaka Türkiye de en azindan B1 seviyesinde almanca sertifikasi almalarini tavsiye ederim. Fakat Türkiye de 1 yil lisans egitimi alip gelirseniz STK yapmaktan muaf olacaginiz icin bu zahmetli yolda Almanya da zaman kaybedeceginize Türkiye de herhangi bir üniversitede 1 yil egitim görüp gelmeniz durumunda cok daha karli cikarsiniz. Ayrica 1 yillik egitimde verdiginiz derslerin bir kismini da lisans egitiminde burdaki üniversitelerde tanittiracaginiz icin ayrica yine cok önemli bir oranda zaman ve maddi kaybi da önlemis olursunuz. Fakat bu 1 yillik egitimde almis oldugunuz derslerin %75 ini gecmis olmaniz gerekiyor. Yani sadece 1 yil bir lisans bölümünde kayitli olarak gözükürseniz yine STK yapmak zorunda kalirsiniz. Bunun disinda hazirlik egitimi de yine lisans egitimi olarak kabul edilmiyor ve hazirlik okuyan ögrenciler de STK yapmak zorunda kaliyorlar. STK yapan ögrencilerin tek avantaji ise, üniversiteye basladiklarinda diger yabanci ögrencilere oranla daha hazir olmalari. 1 yil boyunca almanca olarak bölüm derslerini ögrendikleri icin diger ögrencilerin yasadigi sikintiyi yasamiyorlar.
Yine Studienkolleg egitimi ile ilgili bütün bilgileri asagidaki videoda bulabilirsiniz:
@Deutschstudent – Almanya da Üniversite
Güncelleme Tarihi: 09.10.2022