Almanya da Lisans Tamamlama
Türkiye de kayitli oldugunuz lisans egitimine Almanya´da devam edebiliyorsunuz. Bunun icin gerekli sartlari ve dikkat etmeniz gereken hususlari bu makalede inceleyecegiz.
Ilk olarak yasal prosedürlere deginecek olursak, Türkiye de belirli bir sayida kredi (ECTS) vermis oldugunuz bölüme Almanya´da devam edebilmeniz mümkündür. Fakat Almanya da bir üniversiteye gectiginizde mutlaka Türkiye de yarida birakmis oldugunuz egitimin aynen devami seklinde bir gecis yapmaniz pek mümkün degildir. Örnegin Türkiye de okudugunuz bölümde 90 kredi verdiyseniz, Almanya ya gelip bütün 90 krediyi de tanittiramazsiniz.
Öncelikli olarak diger makalelerimizde de defalarca belirttigimiz gibi Türkiye de iki yillik Meslek Yüksek Okulu bitiren ögrencilerin normalde Almanya da dersleri sayilmaz ve lisans egitimine sifirdan baslarlar, yani 1.dönemden itibaren baslarlar.
Almanya da lisans tamamlama yapmak isteyen ögrenciler ders tanittirma islemini, hazirlik egitimini bitirip bölüme direkt kayit yaptirdiktan sonra baslar. Basvuru asamasinda bazi üniversiteler ilk asamada direk olarak 1. Semester a direk olarak basvuru alir, bazilari ise direk olarak örnegin 3. veya 4.semestera direk basvuru alir. Bu durum üniversiteden üniversiteye göre degismektedir. Ögrenci bir üniversiteden kabul aldiktan sonra ya direk olarak bölümdeki hocalarla kontaga gecip Türkiye de almis oldugu dersleri saydirtma islemlerini gerceklestirir ya da yine kabul aldigi üniversitenin sinav merkezine (Prüfungsamt) basvuru yapar. Bu basvuruda üniversitenin verdigi basvuru formu doldurulur, Türkiye de almis oldugu derslerin isimleri ve kredi sayilari tek tek forma islenir ve daha sonra fakülteye veya Prüfungsamt a Türkiye deki üniversiteden alinan transkript ile basvuru yapilir.
Buraya kadar anlatilan normal yasal prosedürlerdi. Sayet asagidaki tavsiyeleri uygularsaniz Türkiye de almis oldugunuz kredi sayisina göre belkide Almanya da lisans egitiminizi belki 1 yil erken bitirebilirsiniz.
Bu konudaki ilk tavsiyem Türkiye´de egitim aldiginiz üniversiteden mutlaka ingilizce bir transkript alin. Türkce transkript aldiginizda herhangi bir yeminli tercümana ceviri yaptirdiginizda bazen ders isimlerine farkli bir kalip yüklenebiliyor. Ayrica yine mutlaka Türkiye deki üniversitenizden bölüme ait ders iceriklerini aciklayan bir belge daha alin ve bu belge yine ingilizce olursa cok iyi olur. Sayet türkce olarak alirsaniz cok iyi bir tercümana tercüme ettirmeye calisin.
Ayrica hazirlik egitimini tamamladiktan sonra, sadece tek bir üniversiteye basvuru yapmayin. Mümkün oldugu kadar fazla üniversiteye basvuru yapin. Ayni bölüm dahi olsa Almanya da ders kredi sistemlerinde ve ders iceriklerinde önemli farkliliklar olabiliyor. Ders tanitma islemini bir örnekle aciklamaya calisalim:
Ögrencimiz Uludag Üniversitesinde, Elektrik-Elektronik Mühendisliginde egitim 3.senesinde egitim aliyor olsun ve 2.senenin sonunda (4.semester bitiminde) 100 kredi (ECTS) vermis olsun. Yukardaki Uludag üniversitesinden ögrenciyle verdigimiz örnege göre ders tanitma islemlerinde hatta üniversiteden üniversiteye 20 kredi bile farkedebilir. Bu ögrencimiz Almanya da farkli farkli üniversitelere yine Elektrik-Elektronik Mühendisligi icin basvuru yapmis olsun. Örnegin Nürnberg-Erlangen üniversitesinde 40-50 kredi tanittirabilirken, Hannover üniversitesinde 60-70 veya daha fazla kredi tanittirabilir. Hangi üniversitede ne kadar ders tanittirabilirsiniz tabiki bu konuda net birsey söyleyemeyiz, fakat Almanya da üniversite tercih ederken, örnegin Stuttgart üniversitesi, TU Dortmund a göre daha iyi bir üniversite o yüzden TU Dortmund daha cok ders tanir gibi bir yanilgi icine düsmeyin. Daha iyi bir üniversite belki ders icerikleri ve kredi sayilari göz önüne alindiginda Türkiye de almis oldugunuz egitime daha cok uygunluk gösterip daha fazla ders taniyabilir.
Bu yüzden ilk asamada ne kadar cok üniversiteye basvuru yaparsaniz o kadar iyi olur. Kabul alip ders tanitim islemlerini gerceklestirdikten sonra size en uygun ve en cok ders tanittirdiginiz üniversiteye kaydinizi yaparak egitime baslarsiniz.
Ayrica ders tanitim islemlerinde sadece kredi sayisi belirtilir ve ögrenci yasal olarak belirli bir üst döneme kayit olur. Bu kayit islemlerinde yine üniversite kayit belgesine semester kaydiniz ne kadar düsük yazilirsa aslinda ilerisi icin daha iyi olur. Örnegin 110 kredi saydirtip kaydinizi 5.semestere degil de 3. döneme yaptirdiginizda bu durum sizin icin aslinda bir dezavantaj degil, aksine avantajdir. Üniversitelerde 180, Fachhochschulelerde yaklasik 210 kredi sayisini tamamladiktan sonra mezun olursunuz. Fakat diger önemli nokta ise yabancilar dairesindeki oturum islemleridir. Almanya da yasal olarak bir ögrenci egitimini normal egitim süresinden 3 dönem fazla uzatabilir. Örnegin lisans egitimi 6 dönem sürüyorsa normal sartlarda ögrencinin 9.dönemin sonuna kadar mezun olmasi gerekiyor. Sayet siz 110 kredi ile 5.semestere kayit olursaniz normal sartlarda 4 dönem icinde mezun olmaniz gerekir. 3. semestere kayit olursaniz ama 6 dönemlik süreniz olur ve riski azaltirsiniz.
Bu tanitim islemlerini sadece lisans ögrencileri degil yine ayni sekilde yüksek lisans ögrencileri de yapabilir. Fakat tezli yapilan yüksek lisans egitiminde daha cok ders taninir.
Türkiye de acik ögretim fakültesinde okuyan ögrenciler de yine yukarda anlatildigi üzere lisans tamamlama yapabilir.
Bunun disinda yine Türkiye´de okudugunuzdan farki bir bölüme gectiginizde de ders tanittirma islemleri yapabilirsiniz. Yukardaki örnege göre Uludag Üniversitesinde elektrik-elektronik bölümü okuyan ve 100 kredi vermis bir ögrenci isterse Almanya da bilgisayar mühendisligi veya diger mühendislik bölümlerine gectiginde Türkiye de aldigi ortak dersleri tanittirabilir. Elbette bu tanitma neticesinde elektrik-elektronik bölümde tanittirabilecegi kadar ders tanittiramaz. Elektrik-Elektronik mühendisliginde belki 80 kredi tanittirabilirken makina mühendisliginde 30 kredi kadar tanittirabilir. Bölümün benzerligi yine cok önemlidir. Elbette dersin isminin ve kredi sayisinin ayni olmasi sebebiyle kesin olarak o ders taninmayabilir. Dersin icerigi de cok önemlidir.
Konuyla ilgili sorularinizi yine forum sitemizde de yöneltebilirsiniz:
https://community.deutschstudent.com/
@Deutschstudent – Almanya da Egitim
Makale Güncelleme: Ocak 2021