ALMANYA DA TIP, ECZACILIK VE DIS HEKIMLIGI EGITIMI
Bir cok ögrencinin en büyük hayallerinden birisi TIP okumaktir. Özellikle Türkiye den bir cok ögrenci Almanya da TIP egitimi icin her yil üniversitelere basvuru yapmaktadir. Bu basvuru yapanlarin cogunlugu ise Türkiye de bir TIP egitimi hayali kurup, bu hayalini girdigi ÖSYM sinavlarinda kil payi kaciran ögrenci adaylaridir. Alternatif olarak yurtdisi düsünmeye baslarlar ve bir cok yurtdisi egitimi hayali kuran ögrenci gibi ilk tercihlerden birisi Almanya olur.
Fakat diger ülkelere göre Almanya da bir üniversitede TIP, Eczacilik veya Dis Hekimligi bölümlerine kabul almak düsünüldügü kadar da kolay degildir. Bilhassa TIP bölümüne kabul alabilmek icin oldukca sansli olmaniz gerekiyor.
TIP, Eczacilik ve Dis Hekimligi Bölümlerine Basvuru icin Saglanmasi Gereken Genel Sartlar:
1- Ilk olarak Türkiye de meslek lisesi veya imam hatip lisesinden mezun olmamaniz gerekiyor. Aksi takdirde Studienkolleg yapmak zorunda kalirsiniz.
Studienkolleg hakkinda ayrintili bilgiler:
2- Meslek Lisesi veya Imam Hatip Lisesi mezunu degilseniz o zaman bir sonraki asamada Türkiye de ÖSYM sinavlarina girip yine TIP, Eczacilik ve Dis Hekimligi bölümü disinda biyoloji, kimya, moleküler biyoloji ve hatta veterinerlik bölümü kazanmaniz gerekiyor. Eger bu bölümlerden birini kazanmadiysaniz, örnegin mühendislik veya isletme gibi bölümler kazandiysaniz o zaman yine Almanya da Studienkolleg yapma sartiyla yine Studienkolleg bitiminde TIP, Dis Hekimligi veya Eczacilik bölümleri icin basvuru yapma hakkiniz var.
3- Almanya da diger bölümlerde oldugu gibi bir üniversitede egitim alabilmek icin almanca bilginizin C1 seviyesinde olmasi gerekiyor ve bunu asagidaki sertifakalardan birini alarak kanitlayabilirsiniz:
DSH 2
TestDaF TDN 4
Goethe C2
Telc C1 für Hochschule
DSD II
Yine bazi üniversitelerde TestAS sinavi da sart kosulmaktadir. TestAS sinavi hakkinda ayrintili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:
Almancaniz C1 seviyesinde degilse veya hic almanca bilmiyorsaniz, elbette Almanya ya hazirlik ögrencisi olarak (Ögrenci Adayi Vizesi) gelip, Almanya da yogun hazirlik kurslarina katilip bu sinavlara hazirlanabilirsiniz. Bunun icin gerekli bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:
TIP, Eczacilik ve Dis Hekimligi Bölümüne Kabul icin Sansiniz:
Öncelikle Almanya da bu tür bölümler sinirli sayida ögrenci alirlar. Bu sisteme kisaca Numerus Clausus (NC) denir. NC hakkindaki ayrintili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:
Yukardaki linkte de gördügünüz üzere lise ortalamasinin ilk asamada cok bir ortalamasi yok gibi gözüküyor. En önemli kriter ÖSYM yerlestirme puaniniz.
Yerlestirme puaninizi yukardaki linkte paylastigimiz NC makalesine göre hesapladiginizda alman sistemine göre bir not ortalamasi elde ediyorsunuz. Üniversitelerin TIP, Eczacilik veya Dis Hekimligi gibi bölümlerde her yil aynen bizdeki üniversitelerde oldugu gibi NC puanlari degisiyor.
Bazi Üniversitelerin güncel NC puanlari:
RWTH Aaachen: 1,2
Düsseldorf: 1,2
Gießen: 1,4
Heidelberg: 1,0
Berlin Charite: 1,0
Eger NC hesaplamasina göre puaniniz bu ortalamalardan düsükse kesin olarak kabul alamazsiniz diye bir durum yok. Böyle bir durumda artik isiniz tamamiyle sansa kaliyor. Örnegin Gießen üniversitesi bir sonraki dönem TIP bölümü icin 200 tane ögrenci alacagini acikliyor. Bu 200 kisilik kontenjanin 15 ini yabanci ögrencilere ayiriyor diyelim. Bu 15 kisilik yabanci ögrencilere acilan kontenjan diger Alman ögrencilerden farkli olarak degerlendiriliyor. Verdigimiz örnekten devam edersek eger, diyelimki bu 15 kisilik yabanci ögrenci kontenjanina 50 tane yabanci ögrenci basvuru yapmis olsun. Bu basvuru yapan 50 yabanci ögrenci arasinda ortalamasi en yüksek olan ilk 15 ögrenci direk kabul aliyor.
Örnegimizi genisletirsek eger; diyelimki 14. ve 15. ve 16. siradaki 3 ögrencinin de not ortalamalari ayni. Bu durumda varsa TestAS sertifikasi olan ögrenci dikkate aliniyor. Bunun yani sira yazilan motivasyon mektubu, CV de TIP la ilgili varsa staj yapmis olan ögrencilere bonus puani alip, diger rakiplerinin önüne geciyor.
Her dönem basvuru yapan ögrenci sayisi, basvuru yapan ögrencilerin not ortalamasi degistigi icin, su üniversiteden kesin kabul alirsiniz, burdan red alirsiniz diye bir yorum yapmak imkansiz.
Bir üniversiteden red aldiginizda ise yine ümidiniz devam edebilir. Yukardaki örnekten devam edersek yine, örnegin not ortalamasi 1.0 olan yabanci bir ögrenci yukardaki 5 üniversiteye de basvuru yapiyor ve bu 5 üniversiteden den kabul aliyor. Sonucta kararini Heidelberg üniversitesinden yana kullaniyor ve oraya kayit yaptiriyor. Bu durumda diger 4 üniversitede ve yine bizim örnek verdigimiz Gießen üniversitesindeki 15 kisilik kontenjandan biri bosa cikiyor. Bu bosa cikan tek kisilik kontenjana red aldiginiz üniversitede tekrardan basvuru yapabiliyorsunuz. Bu sisteme Losverfahren deniliyor Almanya da.
Özet olarak sunu belirtmekte fayda var: Bilhassa Türkiye de ÖSYM sinavlarina TIP egitimi hayaliyle hazirlanip, Türkiye de bir üniversitede TIP, Eczacilik veya Dis hekimligi bölümlerinden birine yerlesemeyen ögrencilerin cogunlugu bu hayali yurt disinda gerceklestirme karari aliyorlar. Bunun icin Almanya garanti bir yer degil. Bilhassa yerlestirme puaniniz 500 ün altindaysa TIP kabulü almaniz mucize olur. Dis hekimligi icinde hemen hemen ayni seyi söyleyebiliriz. Eczacilik icinse 400-450 puan arasinda alan ögrencilerin kabul aldiklarina sahit olduk.
Eylül 2019
@Deutschstudent