Almanya da üniversiteler iki gruba ayrilir:

 

  1. Fachochschule(Hochschule)
  2. Üniversite

 

Tipki üniversitelerde oldugu gibi Fachhochschule lerde(FH) de teknik üniversiteler vardir.

Tanim olarak baktigimiz zaman türkcesi Uygulamali Yüksekokul olarak gecer. Fakat Yüksekokul tanimini bizdeki Meslek Yüksek Okullari ile bir tutmamak gerekiyor.  Fachhochschule ler tanim ve denklik olarak üniversitelerden hic bir farki yoktur. Yani herhangi bir Fachhochschule den aldiginiz diploma ile herhangi bir üniversiteden aldiginiz diploma arasinda Türkiye deki denklik acisindan hic bir farki yoktur.

FH nin ingilizce karsiligi ise “University of Applied Sciences” olarak gecer. Günümüzde artik Fachhochschule ismi cok kullanilmayip genelde Hochschule(HS) ismi kullanilmaktadir.

Normal üniversiteler ile Fachhochschule ler arasindaki en büyük fark, üniversitelerin daha cok teoriye, FH larin ise pratige yönelik egitim vermesidir.

Bundan bir kac yil öncesine kadar FH da yüksek lisans bitirenlerin doktora yapma sansi yok iken bugün artik bir cok FH, doktora akreditasyonu almistir. O yüzden basvuru yapacaginiz FH bölümünün doktora akreditasyonu olup olmadigini basvuru yapmadan önce iyice arastirmanizi tavsiye ederim.

FH lerin diger bir farki da, üniversitelerde 6 dönem bir cok lisans bölümü 7 hatta 9 bölüm sürebilmektedir.

Ayrica FH lerde sadece teknik ve isletme bölümlerinde egitim verilir. Tarih, edebiyat veya sosyoloji gibi bölümlerde egitim veren FH yoktur. Hatta kimya veya fizik gibi doga bilimleri de yine sadece üniversitelerde okutulur. Yine TIP, eczacilik veya dis hekimligi gibi bölümlerde sadece üniversitelerde verilir. Fakat yukari da da belirtildigi gibi herhangi bir FH dan alacaginiz mühendis diplomasi hem Türkiye de hem de Almanya da üniversitelerle ayni denklige sahiptir.

Ögrenci sayisi acisindan da FH lerin nüfusu daha azdir. En kalabalik FH nin ögrenci sayisi 10 000 civarindadir.

Hemen hemen bütün FH larda bölüme baslamadan önce veya okurken belirli bir döneme kadar 6 veya 12 haftalik bölümle ilgili staj belgesi sunmaniz gerekmektedir.

En cok sorulan sorulardan birisi de, FH de lisans bitirip üniversitede yüksek lisans yapilip yapilmayacagi hususundadir. Bu yönde özellikle alman üniversite egitim sisteminin Bologna sürecine gecmesinden dolayi karari cok acik ve kesindir: FH de lisans bitiren bir ögrencinin basvurusunu hic bir üniversite yüksek lisans basvurusunu FH lisans diplomasindan red edemez.

Ayni sekilde lisansi herhangi bir üniversitede bitirip, FH da yüksek lisans yapabilir.

Fakat lisans veya yüksek lisansa FH dan baslayip daha sonra üniversitede devam etmek isterseniz o zaman problemlerle karsilasabilirsiniz. Bir cok üniversite FH dan uniye yatay gecis imkanini kapatmistir. Bir cok üniversite ise FH den en az 90 kredilik(ECTS) ders aldiktan sonra üniversiteye gecisi mümkün kilar. Fakat Almanya ya gelen yabanci ögrencilerin kanunen 3. dönemin sonundan itibaren bölüm veya üniversite degistirme sansi olmadigi icin, FH den uniye gecis yapma sansi hemen hemen hic yoktur. Fakat yine de gecis yapmak istediginiz üniversiteyle kontaga gecip sormanizi tavisye ederim.

Yukarda anlatilan nedenden ötürü FH dami yoksa bir üniversitedemi egitim almak istediginize cok iyi karar vermeniz gerekir. Fakat Türkiye de meslek lisesi veya MYO mezunu olan ögrencilerin teknik bir üniversiteden ziyade FH lari tercih etmesi daha mantikli ve realist bir secim olur.

Özellikle toplum da hep FH larda egitimin üniversitelere göre cok daha kolay oldugu yönünde bir görüs vardir. Elbetteki örnegin RWTH Aachen de makina mühendisligi masteri yapan bir ögrenci ile yine FH Dortmund da master yapan bir ögrenci ayni zorluk derecesinde egitim almaz, fakat sadece kolay oldugu icin FH larda karar kilanlarin cok büyük bir yanlis karar verdiklerine her zaman tanik oluyoruz.

Her gecen yil, üniversiteler ile Fachhochschuler arasindaki farkliliklar azalmaya baslasa da elbette bir FH mezunu üniversiteye bitirip bir is basvurusu yaptigi zaman üniversite mezunu kadar sansli degildir. Fakat unutmamak gerekirki bu sans degisimi, FH larda alinan bölümlere göre degisir. Örnegin günümüzde FH da mekatronik egitimi alan ögrencilerin cogu yerde üniversite okuyan ögrencilere göre daha yüksek oranda is bulma sasi vardir.

Bunun disinda FH ile Uni arasindaki farklar asagidaki video da cok güzel ve kolay anlasilir hale getirip anlatilmistir:

https://www.youtube.com/watch?v=9iARpSmrs1g

 

Fachhochschule sistemi ve üniversite ile arasindaki farklari yine tartisma forumlarimizda sorabilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/