Informatik, köken olarak Information ve Automatik kelimelerinin birlestirilmesi ile ortaya cikmistir ve suandaki kullanima göre de Bilgisayar Bilimleri(computer science) anlamina gelir. Informatik bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmelerini sağlayan pratik teknikleri araştıran bir bilim dalıdır.

 Teorik Informatik 

Daha cok matematik aspektlerle ilgilenen bir bilim dalidir. Cikis noktasi iki temel soruda incelenebilir: Ne hesaplanacak? ve nasil efektif hesap yapilir? Bu bilim dali teorik informatigin bazi konulariyla da ilgilenmektedir: Linguistik, hesaplanabilirlik ve karmasiklik teorileri(Berechenbarkeits- und

Komplexitätstheorie). Örnek olarak; derleyicileri bu alanda degerlendirilebilriz.

Pratik Informatik 

Direk olarak Software, yani yazilimla ilgilenen bilim dalidir. Daha teknik anlatmak gerekirse; yüksek bir programlama dili(C# , Java,… vs) kullanilarak gereksinimi tamamlayan yazilimlar üretmek hedeflenir.Örnegin; websayfasi(Webdizayn farkli bi alandir), masaüstü, telefon ve tabletler icin yazilim programlama bu alan altindadir. Software Engineering yani yazilim mühendisligi bu alan altindadir.

Teknik Informatik 

Informatigin bu alaninda ise daha cok mikrosüreclerle ilgilenir. Örnek olarak mikrocip programlama bu alan altinda degerlendirilir. Mikrocipler günümüzde nerdeyse hemen hemen her elektronik cihaz icinde bulunmaktadir. Derin elektronik bilgisi gerekme de temel elektronik bilgisi gereklidir. Bununla ilgili dersler verilmektedir. Kisinin önceden elektronik bilgisi olmasi zorunlu degildir. Bu alanda daha cok makine programlama diline yakin diller kullanilir.Örnegin Assembler, C.. vs.

Isletme enformatigi(Wirtschaftsinformatik), Geoinformatik ve tip enformatigi (Medizininformatik) Uygulamali Informatik alani altinda degerlendirilir. Bu alani su sekilde degerlendirebiliriz:

Örnegin Wirtschaftsinformatik; hem isletme, ekonomi hem de bilgisayar mühendisligi dersleri gösterilmektedir. Bu alani bitiren kisiler genelde firmalarda müsteri ve yazilimcilar arasinda middle man denilen görevde istihdam edilir.Müsterilerle onlarin anlayacagi dilden konusup, yazilimcilara müsteri isteklerini yazilimci dilinden anlatmaktadirlar.

Bu sepebten dolayi, Uygulamali Informatik olarak sunulan lisans programlarinda ilerleyen dönemlerde alan secimi zorunlulugu olabilecegini unutmayin. Bu yüzden cok iyi bir arastirma süreci gecirin.

Bahsettigimiz bu alanlar kendi iclerinde de ayni sekilde farkli alt alanlara ayrilmaktadir. Örnegin okul basvurularinda karsimiza cikan Medieninformatik. Bu alan temel bilgisayar mühendisligi derslerinin yaninda ek olarak resim video isleme, rendering alanlarinda dersler icerir.

Almanyada egitim sürecine gelince, informatik cok kapsamli bir alan oldugu icin cogu lisans programinda bir alan secimi yaptirilir. Bu alanlar okula göre hatta bir okulda dönem bazinda farklilik gösterebilir. Bu secme zorunlulugu okuldan okula farklilik gösterse de genel olarak 3. dönemden itibaren ortaya cikmaktadir.

Önceki iki paragrafta bahsettigim sebeplerden dolayi, Türkiye’deki ögrenciler arastirma asamasinda zorluk yasayabilmektedirler. Bu konuyu su sekilde özetleyebiliriz:

Eger ki, okulda sunulan lisans programi sadece Informatik diye isimlendirilmisse genel Bilgisayar Mühendisligi bölümüdür ve büyük ihtimal alan secim zorunlulugu olacaktir.

Master bölümleri cogunlukla belirli bir alanda uzmanlasma amaciyla yapildigindan sunulan master programlari cogunlukla belirli alanlari kapsamaktadir.

Asagidaki liste Almanya’da gerek lisans gerekse master alaninda yaygin olarak sunulan egitim programlaridir:

  • Informatik
  • Angewandte Informatik(Uygulamali Informatik)
  • Teknik Informatik
  • Bilgisayar Linguistigi
  • Geoinformatik
  • Medya Informatigi
  • TIP Informatigi
  • I Informatigi
  • Softwaretechnik
  • Informationstechnik

Sayet Almanya da egitim alip, Türkiye de bilgisayar mühendisligi icin denklik almak istiyorsaniz yukardaki bölümlerden Informatik, Angewandte Informatik, Informationstechnik, Teknik Informatik ve Softwaretechnik bölümlerinde egitim almaniz gerekir. Lisansi yukardaki herhangi bir bölümden bitirip diger bölümlere de yüksek lisans icin gecebilirsiniz.

En cok sorulan sorulardan biri ise Informatik ile uygulamali Informatik(Angewandte Informatik) arasindaki farkdir.  Informatik genel bir terimdir. Bilgisayar mühendisligini genel olarak kapsar. Uygulamali informatik ise baska bir disipliner bilim alani ile karisimindan ortaya cikan bir bölümdür.

Almanya da Informatik bölümlerinden birinden mezun olduktan sonra oldukca farkli alanlarda calisabilirsiniz. Hemen hemen her türlü firmada is bulabilme olanagiliz var. Bunun yaninda son zamanlarda Almanya’da bilgisayar mühendisi ihtiyaci bulunmaktadir.

Üniversite egitimli bir Informatiker olarak siz bu gelismenin tam merkezinde yer alirisiniz ve bu akimi yönlendirirsiniz. Bilgisayar Bilimcilerinin calisma alanlari da tanimi gibi cok genistir. Burada birazda üniversite egitimi sirasinda yönelmis oldugunuz alanlar da önemlidir. Mesela bunlardan bazilari su sekildedir:

  • Makina
  • Matematik
  • TIP
  • Endüstri
  • Fizik
  • Elektronik vs.

Informatik mezunlarinin cogu Programlama-Gelistirme (Software Entwicklung) alaninda calismaktadirlar. Burada ürünlerin her olanaklarini, sistemlerini analiz eder, sistem yapisini tanimlar ve sistemi olusturur. Bununla bir araba motorunu veya binlerce bilgisayarda ayni anda acilacak kompleks bir internet dayanakli uygulamayi calistirabilirler. Veya milyonlarca kisinin sagligini yakindan ilgilendiren bir tip cihazinin programlamasini yapabiliriler.

Informatik bölümünün(lisans) ders iceriklerini genel olarak asagidaki gruplarda genel olarak inceleyebiliriz:

  • Uygulamali Informatik
  • Temel informatik derslerinin cogu ve bunun yaninda farkli bir bilim alanindan desler
  • Pratik informatik
  • Temel informatik dersleri yaninda yüksek bir programlama dili ögrenme ve bunlarla yazilimlar
  • Teknik Informatik
  • Temel informatik dersleri yaninda mikrocip ve makine diline yakin programlama dilleriyle yazilimlar
  • Teorik Informatik

Ayrica Informatik biliminin video ile aciklamasini asagidaki linkten izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=M20L26Nh3us

Yine Deutschstudent Youtube Kanalinda Almanya da Informatik Lisans ve Yüksek Lisans bitiren arkadaslarimizla yaptigimiz söylesileri bulabilirsiniz:

https://www.youtube.com/channel/UCYUdQzci_3G7tYqR1p3xDUw/playlists

Almanya´ da Informatik okuyan ögrencilerin ders ve sinav notlarini paylastiklari grubumuza da üye olabilirsiniz:

https://www.facebook.com/groups/1811128932498642/?fref=ts

Informatik ile ilgili sorularinizi forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/