Almanya Egitim (Ögrenci) Vizesi

Her yil yaklasik 2000 e yakin ögrenci adayi Türkiye den, Almanya da üniversite egitimi icin vize basvurusu yapmaktadir. Biz de Deutschstudent olarak 2008 yilindan bu yana her yil yaklasik 200-250 ögrencimize danismanlik veriyoruz ve simdiye kadar ki vize basvurularimizda edindigimiz tecrübe ve bilgileri sizlere aktarmaya calisacagiz.

Egitim vizesi basvurulari Türkiye de 3 sehirdeki alman konsolosluklarinda yapilmaktadir: Istanbul, Ankara ve Izmir. Özellikle su sehirde basvuru yapanlarin sansi daha yüksek veya bu sehirde daha düsük diye bir istatistik vermek cok dogru olmaz. Ikamet ettiginiz sehire göre vize basvurusu yapacaginiz konsolosluk vize randevusunu aldiginiz IDATA firmasi tarafindan size belirtilir.

Ögrenci olarak 3 farkli vize basvurusu olanagi vardir. Bunlarin türleri, avantajlari ve dezavantajlari:

1- Dil kursu vizesi (Sprachkursvisum): Almanya da sadece dil ögrenme amaciyla basvuru yapilan vize türüdür. Bunun icin gerekli iki temel belgeden biri Almanya dan herhangi bir kurstan alacaginiz kurs kayit belgesi ve kalacaginiz süre boyunca maddi giderlerinizi karsilayacaginizi teyit eden belge (Garantör veya Bloke hesap – asagida ayrintili olarak anlatilacak). Bu vize türü en fazla 12 aylik süre icin verilir ve kanunlara göre Almanya da uzatilmaz. Fakat istisnai durumlar bulunmaktadir ve düsük bir ihtimal de olsa Almanya da bulundugunuz sehirdeki yabancilar dairesinde eger bir üniversiteden direk lisans veya yüksek lisans kabulü aldiysaniz sansinizi deneyebilirsiniz. Aksi takdirde özellikle 12 ay sonrasinda tekrardan dil kursu yapmaya devam etmek isterseniz oturum izni (vize uzatma) alamayabilirsiniz. Dil kursu vizesindeki sansiniz her zaman icin ögrenci adayi vizesine göre daha düsüktür.

2- Ögrenci Adayi Vizesi (Studienbewerbervisum): Herhangi bir üniversiteden ön kabul (sartli kabul) alarak basvuru yapilan vize cesididir. Bunun icin ilk gerekli olan sey, bir alman üniversitesinden lisans veya yüksek lisans ön kabulü, Almanya dan bir dil kursu kaydi ve yine maddi teminat gerekmektedir. Bu kabul ile Almanya ya gelip, en gec 24 ay icinde hazirlik egitimini tamamlayip bir üniversiteye kayit olmaniz gerekmektedir. Sayet gerekli dil sartlarini saglayip bir üniversiteye kayit olmazsaniz 24 ay süre bitiminde oturum uzatilmaz ve Türkiye ye geri gönderilirsiniz. Üniversiteye kayit olunca direkt Almanya da ikamet ettiginiz sehrin yabancilar dairesinde (Ausländerbehörde) 1 veya 2 yillik oturum alirsiniz, tekrar Türkiye ye gidip vize basvurusu yapmaniz gerekmez.

3- Egitim Vizesi (Studienvisum):  Eger hazirlik egitimini Türkiye de tamamladiysaniz (örnegin TestDaF i Türkiye de verdiyseniz) veya bir alman üniversitesinden ingilizce egitim verilen bir bölüme direk kabul aldiysaniz egitim vizesi icin basvuru yaparsiniz.

Asagidaki video da her 3 vize tipini daha detayli olarak anlattik ve bu vize tipleriyle Almanya ya geldiginiz zamanki temel haklarinizi da (Calisma Izni gibi) asagidaki sunumda ögrenebilirsiniz:

Vize alma konusunda en önemli birinci etken vize basvuru amacinizi basvuru yaptiginiz konsolosluga inandirmaktir. Yani konsoloslugu ve sonrasinda vize basvurusunu inceleyen Almanya daki yabancilar dairesini gercekten Almanya da dil kursu ve sonrasinda üniversite egitimi alacaginiza ikna etmeniz gerekmektedir.

Vize basvurusunda cevap gelme süresi direkt üniversite egitim icin, yani yukardaki 3 numarali vize türüne basvuru yapanlarda ortalama 3-5 hafta, ögrenci adayi vizesinde (2. Numara) 4-6 hafta ve dil kursu vizesinde (1.tür) yine 4-6 hafta kadar sürmektedir. Vize basvurunuzu ilk olarak alman konsoloslugu inceler ve konsolosluk eger basvurunuzu inandirici bulmazsa direkt red verebilir. Cogu zaman red cevaplari basvuru yaptiktan 1-2 hafta icinde gelmektedir. Eger konsolosluk basvurunuzda herhangi bir eksiklik veya samimi gelmeyen bir durum bulmazsa basvurunuzu Almanya da ikamet etmek istediginiz sehirin yabancilar dairesine (Ausländerbehörde) yollar ve ordaki sürec de yine sehire göre veya o dönemdeki yogunluga göre degiskenlik gösterir ve Almanya daki yabancilar dairesi de herhangi bir problem görmezse vizenizi onaylar ve tekrardan basvuru yaptiginiz konsolosluga kararini iletir.

Vize reddi durumunda konsolosluk genelde herkese yolladigi standart 2 veya 3 sayfalik bir red cevabi yollar. Sadece tek bir paragrafini size özel olarak red cevaplarini aciklayarak degistirirler. Sayet vize reddi cevabini haksiz olarak görürseniz konsolosluga itiraz dilekcesi (Remonstrationsantrag) sunarak ya tekrardan vize basvurunuzu yeniden incelemeye aldirtabilirsiniz ya da daha detayli (6-7 sayfalik) bir red cevabi alirsiniz.

Yukarda da yazdigimiz gibi vize konusunda en önemli husus gercekten Almanya da üniversite egitimi icin gittiginize ikna durumudur. Bu konuda da Alman konsoloslugu sirayla asagidaki konulara önem verir:

1- Vize evraklarinin eksiksiz hazirlanmasi: Genel olarak vize basvurusu icin gerekli evraklarin listesini asagidaki linkte bulabilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/app.php/portal?announcement_27=0#a_27_0 

2-  Egitim gecmisiniz:  Vize sansinizi en cok etkileyen durum egitim hayatinizdaki genel profilinizdir. Eger lisans ögrencisi olarak vize basvurusu yapiyorsaniz ne zaman liseyi bitirdiniz, kac ortalama ile mezun oldunuz, ne zaman ÖSYS sinavlarina girip bir üniversiteyi kac puanla kazandiniz ona bakarlar. Lisans ögrencileri icin duruma göre vize alma sansi hangi durumlara göre degisiyor, asagidaki videoda örneklerle acikladik:

Tabiki yine yüksek lisans basvurusu yapan ögrenciler icin de genel egitim gecmisi cok önemlidir. Yani ne zaman kac ortalama ile mezun oldunuz ilk olarak buna bakarlar. Sayet lisans egitiminizin ardindan en az 1 veya 2 sene gectiyse ve bilhassa o sürede kendi alaninizla ilgili hic bir is deneyiminiz olmadiysa vize basvurusu yaparken sizden en az A2 veya B1 seviyesinde bir almanca sertifikasi isteyebilirler. Cünkü konsoloslugun mantigina göre eger bir ögrenci gercekten Almanya da üniversite egitimi ile ilgileniyorsa mezun olduktan sonraki sürecte almancaya Türkiye de baslamak icin yeterli zamani olmustur ve mezuniyet sonrasi egitim hayatina ara verilen süreye göre istedikleri almanca seviyesi artar. Bu almanca seviyelerini ise Türkiye de yapilan Goethe, Telc veya ÖSD gibi resmi sertifikalardan biriyle kanitlamaniz gerekmektedir. Sayet egitim sonrasi kendi alaninizla ilgili bir iste calistiysaniz bu elbette vize alma sansinizi artirir ve sizden istenen almanca seviyeyi de asagi ceker. Bizim tavsiyemiz eger üniversite egitimini bitireli en az 2 yil gectiyse bir B1 almanca sertifikasi almadan vize basvurusuna gitmeyin. Eger egitim profiliniz cok iyiyse ve egitim sonrasi hemen hemen hic ara vermeden calistiysaniz tabiki A1 veya A2 sertifikasi ile de vize alabilirsiniz. Yeni mezun olan ögrencilerden ise cok yüksek bir almanca seviyesi istenmez ama en azindan yine bir A1 sertifikasi ile basvuru yaparsaniz iyi olur. Tabiki bu seviye yine lisans ortalamaniza ve egitimi ne kadar sürede bitirdiginize göre de degisir.

Ön lisans mezunlari icin de yine yüksek lisans ögrencilerindeki ayni durum gecerlidir.

Ingilizce bir lisans veya yüksek lisans programindan kabul alip o üniversiteye kayit yaptiran ögrencilerin almanca sertifika almalari sart degil ama alirsaniz yine vize sansinizi artirmis olursunuz.

3- Ön Kabul: Yukarda degindigimiz gibi, ögrenci Almanya ya egitim amacli gittigine ikna etmesi gerekiyor. Bunun en önemli adimi ise herhangi bir alman üniversitesinden “ sartli veya ön kabul“ almaktir.

Sartli Kabul Nedir?: Almanya´ daki üniversitelere basvuru yapip bölümle ilgili kriterleri sagladiginiza dair teyit alirsiniz. Kabulünüz gecerliligi ise ancak almanca dil bilgisini sagladiginizda gecerli olmasidir. Bunu da Almanya da yaklasik 1 yil kurs gördükten sonra üniversitelerde DSH veya TestDaF sinavini gecerek saglamanizdir. Sitemizde DSH ve TestDaF sinavlariyla ilgili ayrintili bilgileri asagidaki linklerden edinebilirsiniz:

Sartli kabul aldiktan sonra sayet varsa üniversitenin kendi dil kursunda yoksa DSH hazirlik kursu veren özel bir kursta kayit yaptiriyorsunuz. Kayit yaptiracaginiz kursun, haftalik en az 18 saat ders veren bir kurs olduguna dikkat ediniz. En cok sorulan sorulardan biri ise hangi üniversitelerden sartli kabul alinacagi üzerinedir. Bir cok üniversitenin sartli kabul icin dil kriterleri vardir. Örnegin bazi üniversiteler hic almanca bilmeyen ögrenci adaylarina da sartli kabul verirler. Bazi üniversiteler belli seviyelerde almanca bilgisi isterler(A2,B1,B2 vs). Sitemizde bir cok üniversitenin tanitimi bulunmaktadir ve bu tanitimlarda kriterler belirtilmistir:

Diger en cok sorulan sorulardan birisi de, sartli kabul alinan üniversite ile kayit yapilan dil kursunun ayni sehir hatta ayni eyalatte olmasi gerektigi zorunlulugudur. Hic bir sekilde böyle bir zorunluluk yoktur. Örnegin sartli kabulü X üniversitesinden alip, Almanya nin diger ucundaki Y sehrinde bir dil kursuna kayit yaptirabilirsiniz.

3- Almanca Bilgisi:  Normal sartlarda alman devletinin belirledigi kanunlara göre aslinda ögrenci adayi vizesi basvurusu icin kesinlikle vize basvurusu sirasinda belirli bir seviyede almanca bildiginizi kanitlamaniz gerekmemektedir.

Fakat yukarda belirttigimiz durumlardan ötürü artik vize basvurusu yapan adaylardan durumuna göre belirli bir seviyede almanca sertifikalari istenmektedir. Son dönemlerde hic almanca bilgisi olmadan vize basvurusu yapan adaylarin nerdeyse tamamina yakini vize basvurusundan red almistir. Sayet kendi cabanizla veya bir kursa giderek almanca ögrendiyseniz, fakat Goethe, ÖSD veya Telc gibi bir sinava kayit olamadiysaniz yine vize basvurusu yapabilirsiniz. Bu durumda konsolosluk vize basvurusu sirasinda size yazili veya sözlü (hatta ikisini birden) bir almanca sinavi yapar. Rastgele olarak size 7-10 adet arasi bir sorulari cikarir ve o sorulari almanca doldurmanizi isterler. Yine bir kac soruyu ingilizce doldurmanizi da isteyebilirler. Eger sertifikaniz yoksa artik vize sansiniz tamamen vize görüsmesinde yapacaginiz kisa almanca testindeki anlik performansiniza kalir.

Kursa illaki Goethe Institut de gitmeniz gerekmemektedir. Herhangi bir kursa gidip veya online kaynaklarla calisip ya da özel ders alip,  daha sonrasinda Goethe, Telc veya ÖSD gibi sinavlarindan birine kayit olabilirsiniz. Ayrica tekrar belirtelim ki bu sinavlarda alacaginiz puanlar da vize sansinizi etkiler, cünkü dil ögrenme konusundaki basarinizi gösterir.

4- Maddi Konular: Ögrencinin, Almanya daki egitim hayati boyunca giderlerini nasil karsilayacagini göstermesi gerekir. Bunun da iki yolu vardir: Garantör veya Bloke hesap.

Garantör belgesi Türkiye den kabul edilmiyor. Almanya dan herhangi birinin sizin adiniza garantör olmasi gerekiyor.  Garantörünüzün illaki gideceginiz sehirde bulunmasi veya bir akrabalik derecesi olmasi gerekmemektedir. Garantörlükle ilgili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?t=11548

Bloke hesabi ise Fintiba veya Expatrio gibi online bankalarda acabiliyorsunuz. Güncel vize icin istenen miktar aylik 934 Eurodur. En az bir yillik miktari (11208 Euro) bloke hesabinizda göstermeniz gerekiyor.

Tekrar belirtmek de fayda var ki, garantör veya bloke hesabinizin bulunmasi zaten vize basvurusu icin sarttir ve bu belgelerden birisi oldugu icin kesin olarak vize almiyorsunuz.  Veya garantör ya da bloke hesap olmasi da vize sansinizi degistirmez. Sadece bloke hesapla basvuru yapanlarda kontrol islemi daha kisa sürdügü icin belki 2-3 gün daha erken vize basvurunuz sonuclanir.

5- Iyi Niyet Mektubu: Kendinizi tanitan ve Almanya daki hedeflerinizi belirten bir veya iki sayfalik – Almanca – bir motivasyon mektubu yaziniz. Özellikle simdiye kadar almis oldugunuz egitime, Almanya da ki amaclariniza ve egitiminizi tamamladiginizda ne yönde bir is hayati planladiginizi belirtiniz. Egitim icin gittiginize ikna edebilmek icin basvuru sirasinda egitim planlarinizi da cok iyi aciklamaniz gerekir. Bunun disinda kabul aldiginiz bölüm ve üniversite hakkinda mutlaka arastirmalar yapin. Kabul aldiginiz bölümde hangi dersler hangi semesterde veriliyor, üniversitenin kac ögrencisi var, tam olarak nerde bulunuyor vs. gibi bilgilere sahip olun mutlaka. Cünkü gercekten orda egitim plani yapip yapmadiginizi, bir arastirma icerisinde olup olmadiginizi kontrol etmek isterler.

6- Yas Problemi: Yukarda tanimladigimiz 3 vize türüne basvuru yaparken illaki belli bir yasin altinda olmaniz gerekiyor diye bir kural veya kanun yoktur. Fakat yasiniz ne kadar yüksekse dogal olarak egitim hayatina verdiginiz ara da o kadar yüksek oldugu icin vize alma sansiniz azalir.

Son olarak simdiye kadar vize görüsmesine giren ögrenci arkadaslarimizin vize ani defterine yazmis olduklari görüsmeleri forum sayfamızda bulabilirsiniz:

https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?f=7&t=17917

Ayrica vize icin gerekli önemli bilgileri anlattigimiz ikinci Vize sunumunu da yine Youtube Kanalimizda izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=0NEjBpIgMxU

Bütün üyelerimize vize basvurularinda basarilar dilerim.

@Deutschstudent 

Güncelleme Tarihi: 16.11.2022